Saturday, 25 May 2019

RRB NTPC General Awareness Questions

Q1. Sumitranandan Pant was a noted ______.
सुमित्रानंदन पंत एक प्रसिद्ध ______ थे।
(a) Boxer/ बॉक्सर
(b) Swimmer/ तैराक
(c) Poet/ कवि
(d) Painter/ चित्रकार
S1. Ans.(c)
Sol. Sumitranandan Pant was an Indian poet.
Q2. Which of the following river is known as Dakshin Ganga?
निम्नलिखित में से किस नदी को दक्षिण गंगा के नाम से जाना जाता है?
(a) Brahmaputra/ब्रह्मपुत्र
(b) Ganga/गंगा
(c) Godavari/गोदावरी
(d) Krishna/कृष्णा
S2. Ans.(c)
Sol. Godavari river is known as Dakshin Ganga because it is the longest river of south India
Q3. Who is considered as the spiritual guru of Gandhiji??
गांधीजी के आध्यात्मिक गुरु के रूप में किसे माना जाता है?
(a) Gopal Krishna Gokhale/गोपाल कृष्ण गोखले
(b) Shrimad Rajchandra/श्रीमद राजचंद्र
(c) Rabindranath Tagore/रबिन्द्रनाथ टैगोर
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
S3. Ans.(b)
Sol.Shrimad Rajchandra who was a Gujarati poet and philosopher, is considered to be the spiritual guru of Gandhiji.
Q4. Which physical quantity is measured in ‘siemens’?
‘सीमेंस’ में कौन सी भौतिक मात्रा मापी जाती है?
(a) Electric potential / इलेक्ट्रिक क्षमता
(b) Electrical conductance / विद्युत चालन
(c) Magnetic flux / चुंबकीय प्रवाह
(d) Refractive index / अपवर्तक सूचकांक
S4. Ans.(b)
Sol.The siemens is the derived unit of electric conductance, electric susceptance and electric admittance in the International System of Units (SI).
Q5. All of the following are the aims of Lok Adalat, except
निम्नलिखित सभी लोक अदालत के लक्ष्य है किसके अतिरिक्त-
(a) Secure justice to the weaker sections / कमजोर वर्गों के लिए सुरक्षित न्याय
(b) Mass disposal of the cases / सार्वजनिक मामलों का निपटान
(c) Give the power to rule in the hands of the common man / आम आदमी के हाथों शासन करने की शक्ति दें
(d) Minimize cost and delay / लागत और देरी को कम करें
S5. Ans.(c)
Sol.Lok Adalat is one of the alternative dispute redressal mechanisms, it is a forum where disputes/cases pending in the court of law or at pre-litigation stage are settled/ compromised amicably. Lok Adalats have been given statutory status under the Legal Services Authorities Act, 1987.
Q6. Bhartiya Janta Party was formed as a separate party in
भारतीय जनता पार्टी की स्थापना एक अलग पार्टी के रूप में कब हुई थी?
(a) 1925
(b) 1955
(c) 1980
(d) 2001
S6. Ans.(c)
Sol. The BJP is the successor party of the BJS, which merged itself into the Janata Party in 1977. The BJP was formed as a separate party in 1980 after internal differences in the Janata Party resulted in the collapse of the Janata government in 1979.
Q7. In which language, Lok Sabha debates are printed?
लोकसभा के वाद-विवाद किस भाषा में मुद्रित होते है?
(a) Hindi/हिंदी
(b) English/अंग्रेजी
(c) Sanskrit/संस्कृत
(d) Both Hindi & English/हिंदी और अंग्रेजी दोनों
S7. Ans.(d)
Sol. Three versions of the Lok Sabha Debates are prepared, viz., a Hindi Version, an English Version and an Original Version. Out of these, Hindi and English versions, are printed and distributed among the members and others. The Original Version is kept in the Parliament Library, suitably bound, for purposes of record and reference only.
Q8. Kane Stuart Williamson is a cricketer of ______.
केन स्टुअर्ट विलियमसन ______ के क्रिकेटर हैं।
(a) South Africa/दक्षिण अफ्रीका
(b) Australia/ऑस्ट्रेलिया
(c) England/इंग्लैंड
(d) New Zealand/ न्यूजीलैंड
S8. Ans.(d)
Sol. Kane Stuart Williamson is a New Zealand international cricketer who is currently the captain of the New Zealand national team.
Q9. Who wrote the book ­”The three Musketeers”?
“द थ्री मस्किटर्स” पुस्तक किसने लिखी है?
(a) EM Forster/ ई.एम. फोरस्टर
(b) Gunter Grass/ गंटर ग्रास
(c) Edward Luce/ एडवर्ड लूस
(d) Alexandre Dumas/ अलेक्जेंडर डुमास
S9. Ans.(d)
Sol. The Three Musketeers is a historical adventure novel written in 1844 by French author Alexandre Dumas.
Q10. How many chromosomes does a human cell contain?
मानव कोशिका में कितने क्रोमोसाम होते हैं?
(a) 6
(b) 26
(c) 46
(d) 66
S10. Ans.(c)
Sol.In humans, each cell normally contains 23 pairs of chromosomes, for a total of 46. Twenty-two of these pairs, called autosomes, look the same in both males and females. The 23rd pair, the sex chromosomes, differ between males and females. Females have two copies of the X chromosome, while males have one X and one Y chromosome.

Thursday, 23 May 2019

International Day for Biological Diversity: 22 May

The UN General Assembly proclaimed 22 May, the date of the adoption of its text, as the International Day for Biological Diversity on 20 December 2000. The theme for International Day for Biological Diversity 2019 is ‘Our Biodiversity, Our Food, Our Health’. 


Anti-Terrorism Day: 21st May

May 21 is chosen as Anti-terrorism day in India to commemorate the death Anniversary of former Prime Minister Rajiv Gandhi died in a terrorist attack.
On this day Anti Terrorism pledge is taken in all the government offices and other public institutions. He served as the prime minister from 1984 to 1989.
Static/Current Takeaways Important For SBI Mains 2019:
  • Mr. Rajiv Gandhi was the youngest Prime Minister of India.

Monday, 13 May 2019

International Nurses Day: 12 May


International Nurses Day is celebrated around the world on 12 May. It celebrates the birth anniversary of Florence Nightingale. The theme for 2019 International Nurses Day 2019 is “Nurses – A Voice to Lead – Health for All”.
An officer with the US Department of Health, Education and Welfare Dorothy Sutherland first proposed Nurses Day in 1953 and was first proclaimed by President Dwight D Eisenhower. It was first celebrated by the International Council of Nurses (ICN) in 1965. 

Monday, 22 April 2019

ActivityDates
SSC MTS Online Registration Process22nd April 2019 to 29th May 2019
Last date for making online fee payment:31.05.2019 (up to 5.00 PM)
Last date for generation of offline Challan:31.05.2019 (up to 5.00 PM)
Last date for payment through Challan (during working hours of Bank):01.06.2019
Admit Card will ReleaseJuly 2019
SSC MTS Exam Dates (Paper I)2nd August 2019 to 6th September 2019
SSC MTS Exam Dates (Paper II)17th November 2019
SSC MTS Exam Dates (Paper III)To be notified later

Monday, 15 April 2019

World Allergy Week 2019: 7-13 April


The World Allergy Organization has organized the World Allergy Week 2019 globally from 7-13 April 2019. The theme for World Allergy Week 2019 is “The Global Problem of Food Allergy”. Each year, the World Allergy Organization addresses a different topic that has a need for greater awareness.

Friday, 12 April 2019

SBI Clerk Recruitment 2019


EventsNew Dates
SBI Clerk 2019 Notification11th April 2019
Start of SBI Clerk 2019 Online Application12th April 2019
SBI Clerk 2019 Application Form Closes3rd May 2019
Download of call letter for Preliminary ExaminationJune 2019
SBI Clerk 2019 Preliminary Exam DateJune 2019
Download of call letter for Main ExaminationJuly 2019
SBI Clerk 2019 Mains Exam Date10th August 2019

Tuesday, 9 April 2019

World Homoeopathy Day: 9th April 


The World Homoeopathy Day 2019 will be observed across the world on April 10 to commemorate the birth anniversary of the founder of Homoeopathy, Dr Christian Fredrich Samuel Hahnemann. 
On the occasion of the World Homoeopathy Day 2019, the Central Council for Research in Homoeopathy (CCRH), an autonomous research organisation under the Union Ministry of AYUSH organised a two-day convention at Dr. Ambedkar International Centre in New Delhi.

BICS INSTITUTE 9213105732